Skip to main content

Stratford Town Centre Link

London, UK

Pedestrians on deck of Town Centre Link footbridge at Westfield, Stratford

Stratford Town Centre Link

London, UK

Client

Stratford City Developments (Westfield Shoppingtowns Ltd)

Programme

2009 - 2011

Structural Engineer

Buro Happold

Lighting Designer

Pinniger

Contractor's Team

Morgan Est, Watson Steel and Buro Happold

London's first street in the sky

The Town Centre Link forms a vital pedestrian crossing over one of the busiest sections of rail in London. The bridge serves shoppers, residents, workers and visitors to the Westfield Stratford City retail destination and the Queen Elizabeth Olympic Park, established as part of the London 2012 Olympic and Paralympic Games.

Chief amongst numerous complex constraints was how to economically and safely install the structure while maintaining rail movements and the activities of the station beneath. The innovative design solution employs a 6m-tall Vierendeel truss, which was launched into position, and provides a broad 12m-wide deck and fully glazed sides, providing secure enclosure while framing long views to the city.

The 130m bridge is gently curved in plan and the inner chord of the truss is warped so that it is inclined to 15 degrees at midspan, creating a dynamic sense of movement and increasing the view of the sky where the truss is tallest. The careful use of weathering steel brings a sophisticated, urban appearance and simplifies maintenance requirements over the 11 electrified rail tracks.

Reflection in the glass of the parapet of people walking across Town Centre Link Bridge at Westfield, Stratford
Looking down at pedestrians on Town Centre Link Bridge at Westfield Stratford

“a big handsome bridge”

– Rowan Moore, architecture correspondent, The Observer
View looking up at Town Centre Link Bridge from station platform below
View looking up at Town Centre Link Bridge from station platform below
View looking at the middle section of Town Centre Link Bridge at Westfield Stratford