Skip to main content

Walnut Footbridge

Guildford, UK

Walnut Footbridge

Guildford, UK

Client

Guildford Borough Council

Programme

2017 - 2021

Structural Engineer

Arcadis

Embracing the opportunity when ‘small is beautiful’

Guildford Borough Council initiated the replacement of the Walnut Bridge as part of their wider Town Centre Regeneration Strategy. The new bridge will improve a vital east-west connection within the town masterplan, increasing capacity for pedestrians and cyclists travelling between the station and the town centre.

The existing bridge crossing the River Wey does not meet the current user demand and is particularly impractical for cyclists. The route from the station is set back behind the building facade line of Walnut Tree Close, which makes it hard to find and creates a potential security hazard at night. The new bridge will have greater visibility and offer an improved user experience for all.

An understated modern aesthetic has been developed to deliberately contrast with that of the historic neighbouring Billings printworks buildings to protect the clarity of their 19th century character. The bridge provides a 4m-wide shared use deck, with steps down to the towpath level providing a direct connection with the River Wey, where pedestrians and river users will see the feature soffit – the forgotten elevation of many bridges. Eastern access and the descent to Bedford Plaza is shaped in a ‘pocket place’ combining steps, seats and planters along the ramp sides, with tall lighting totems completing a sophisticated sense of urban place-making.