Skip to main content

York Central

York, UK

York Central

York, UK

Client

York Central Partnership (City of York Council, Homes England, Network Rail and National Railway Museum)

Programme

2018 - Ongoing

Design Team

Knight Architects, Arup, Gustafson Porter + Bowman

Celebration of the importance of the railway in York

York Central is a 45ha area of brownfield land adjacent to York railway station and the National Railway Museum. When complete it will provide when complete up to 2,500 homes and up to 120,000 m2 of office, leisure and retail. Phase 1 infrastructure of York Central includes the delivery of a new landscape highway corridor; the construction of two new bridges, including a new pedestrian and cycle bridge on Water End and a new road bridge over the East Coast Mainline; as well as new railway infrastructure for the Network Railway Museum.

South of Millennium Green, the East Coast Main Line Bridge will be a statement structure that will act as a gateway to York Central. It has a main span of 71m and a width of 17m, hosting a two-lane road, segregated paths for pedestrians and cyclists on the eastern pavement and a dedicated pedestrian route on the western one. The composite weathering steel‐concrete structure combines half through arches and rigid frames in its layout. The standard pedestrian and vehicle safety parapets required over railway lines have been separated: concrete vehicular restraint systems are used between the road and pavements, with glass parapets employed at the deck edges to maximise transparency and allow visibility from the bridge.

The Water End Foot and Cycle Bridge will have a more understated character. It is a weathering steel structure, constructed alongside an existing road bridge with a main span of 52m and a shared 4m-wide space for exclusive pedestrian and cyclist use. To avoid the use of intermediate supports in the railway environment, the structure layout is a three-span beam in which the two side spans are hidden within the abutments. Its main structural element faces the nearby concrete impact barrier of the existing road bridge, in order to allow the opposite outward-facing edge to be slender and transparent, giving the opportunity for cyclists and pedestrians to have views of the Minster, the railway environment and the new development.